SM 2024 Team Chikara huippuvireessä

4.3.2024

Teksti: Erika Vauhkonen

Team Chikara haki taas nipun SM-mitaleita viime viikonlopun SM-kisoista, jotka järjestettiin Lempäälässä Ideaparkin Bläk Boks -areenalla. Nipun päälimmäisenä tietysti Joonatan Kujanhaaran kultamitali aikuisten -66 sarjassa. Liksi aikuisten sarjassa saavutettiin kaksi pronssia sekä alle 21-vuotiaiden sarjassa kultaa ja kaksi pronssia. Kultaa tuli niin ikään veteraanikisoissa. Isoja onnitteluita kaikille menestyneille! Haluamme kiittää valmentajia Jamia ja Aleksia, sekä kaikkia kannustajia, faneja, treenikavereita ja Vantaan Jukaraa kilpailujen järjestämisestä. Tästä on hieno jatkaa kohti tulevia haasteita!

Kisojen mitalit lyhyesti:

  • Kultaa: Joonatan Kujanhaara M-66
  • Kultaa: Kristofer Pertelson M-81 U21
  • Kultaa: Harri Hakala M-73 Veteraanit
  • Pronssia: Erika Vauhkonen N-57
  • Pronssia: Kristofer Pertelson M-81
  • Pronssia: Jesper Taavitsainen M-73 U21
  • Pronssia: Mykhailo “Micha” Chernysh M-81 U21

Lue tarkempi raportti alta. Kisat löytyvät myös selostuksella Judoliiton youtubesta.

Judon SM 2024. Voittajien on helppo hymyillä. Eturivissä vasemmalta: Benoit Jenny, Aleksi Hukkanen, Kristofer Pertelson, Jarmo Hukkanen, Joonatan Kujanhaara ja Erika Vauhkonen. Takarivissä on paikalle kannustamaan tulleita seurakavereita. Harri Hakala ja Jesper Taavitsainen eivät ehtineet yhteiskuvaan.

Aikuisten SM (ja veteraanit)

Joonatan Kujanhaara tarjoili ehdottomasti illan hienoimman finaalin Lempäälässä, finaaliin päädyttiin suoraan, sillä enempää vastustajia ei saatu paikalle miesten -66 kg sarjassa. Kujanhaaran vastustaja finaalissa ei ollut kuka tahansa, vaan hallitseva Suomen mestari ja Suomen olympiatoivo Pariisin 2024 kisoihin. Kujanhaara astui matsiin ennakkoluulottomasti, ja puolivälissä ottelua hän onnistui ottamaan vastustajastaan wazarin, joka sai yleisön hullaantumaan ja selostajat pois tolaltaan. Ottelu jatkui jännittävänä, ja seuraavasta aloituksesta Kujanhaara onnistui jälleen saamaan toisen wazarin vastustajastaan, mikä päätti ottelun ja toi Kujanhaaralle Suomen mestaruuden!

Kujanhaara jakoi tunnelmiaan voiton jälkeen: "Fiilis ei voisi olla parempi. Kaikki meni juuri niin kuin pitikin. Vaikka vastassa oli vain yksi ottelu, tiesin, että siihen täytyy laittaa kaikki. Valmistautuminen sujui hyvin, ja mindset oli oikea." 

Erika Vauhkonen oli alun perin ilmoittautunut Naiset -52 kg -sarjaan, mutta yllättäen muita kilpailijoita ei paikalle ilmaantunut. Pitkän harkinnan jälkeen Vauhkonen ja valmentaja Jami päättivät rohkeasti siirtyä kisaamaan korkeampaan painoluokkaan, Naiset -57 kg. Vauhkonen aloitti vahvasti voittamalla ensimmäisen ottelunsa, mutta seuraavassa kohtaamisessaan hän joutui taipumaan sarjan voittajalle. Loukkaantumisen vuoksi Vauhkonen joutui valitettavasti jättämään väliin semifinaalin, mikä automaattisesti jätti hänet pronssimitalle. 

Jesper Taavitsainen ja Harri Hakala astuivat tatamille miesten -73 kg sarjassa. Taavitsainen koki tappion häviten ensimmäisen ottelunsa pitkän jatkoajan jälkeen varoituksilla, mikä päätti hänen matkansa sarjassa. Hakalalle puolestaan ensimmäisenä vastustajana tuli sarjan hopeamitalisti Valtteri Olein, jolle hän joutui taipumaan. Toisessa matsissa Harri käänsi vastustajan osoton vastaheitoksi, joka hieman epäselvässä tilanteessa käännettiin vastustajan Ipponiksi. Lauantain tappiota lämmitti kuitenkin onneksi kultamitali, jonka Harri taisteli seuraavana päivänä veteraanisarjassa.

Kristofer Pertelson ja Benoit Jenny nähtiin miesten -81 kg sarjassa. Pertelson aloitti vakuuttavasti voittaen kaksi ottelua ja hävisi yhden. Semifinaalissa hän joutui kohtaamaan sarjan voittajan. Pertelson joutui toteamaan vastustajan paremmakseen tällä kertaa. Kristofer lupasi heti matsin jälkeen, että U21 sarjassa tulee sitten kultaa. Pertelsonille tämä merkitsi ensimmäistä aikuisten Suomen mestaruusmitalia, pronssista tällä kertaa. Benoitille vastukset olivat tällä kertaa liian kovat ja kisat loppuivat alkueriin.

Aikuisten kisat tarjosivat unohtumattoman päivän täynnä jännitystä ja taistelua, ja päivän kruunasi Kujanhaaran Suomen mestaruus. Vauhkosen ja Pertelsonin pronssimitalit maistuivat myös hyvältä. 

Alle 21-vuotiaiden SM

Alle 21-vuotiaiden SM 2024. Vasemmalta: Samy Ramadan, Kristofer Pertelson, Jarmo "jami" Hukkanen, Aleksi Hukkanen, Jesper Taavitsainen. Edessä Mykhailo “Micha” Chernysh.

Toisena kisapäivänä ratkottiin alle 21-vuotiaiden suomenmestaruudet. Chikaraa edustivat Jesper Taavitsainen, Samy Ramadan, Mykhailo “Micha” Chernysh ja Kristofer Pertelson. 

Jesper Taavitsainen ja Samy Ramadan astuivat tatamille miesten -73 kg sarjassa. Taavitsainen päätti kääntää edellisen päivän pettymyksen voimavarakseen ja näytti vakuuttavaa suoritusta voittaen otteluita. Vaikka hän joutuikin kokemaan tappion semifinaalissa pitkän jatkoajan jälkeen sarjan voittajalle, hän jatkoi taisteluaan pronssiottelussa. Lopulta Taavitsainen voitti SM-pronssin. Ramadanin ensimmäinen ottelu päättyi tappioon, mikä sulki hänen etenemisen kilpailussa. Vaikka tuloksena olikin pettymys, nämä kilpailut olivat kuitenkin hänelle ensimmäiset SM-kilpailut. 

Taavitsaisen kommentit viikonlopusta: "Lauantain pettymys jäi harmittamaan, kun kilpailut päättyivät vain yhteen otteluun. Mutta sunnuntain mitali lämmittää mieltä."  

Mykhailo “Micha” Chernysh ja Kristofer Pertelson nähtiin miesten -81 kg sarjassa. Pertelson johdatti tiensä voittoon kaikissa alkueräotteluissaan, kun taas Micha voitti useimmat kamppailunsa, mutta joutui taipumaan yhdessä ottelussa. Tämä asetti heidät vastakkain semifinaalissa, missä Pertelson vei voiton seurakaverista ja Micha sai pronssia. 

Pertelsonin finaali oli kuin vuoristorataa täynnä jännitystä. Hän hallitsi ottelua koko ajan ja onnistui antamaan vastustajalleen kaksi varoitusta. Näytti siltä, että Pertelsonin voitto oli selvä, kun hän heitti vastustajansa maahan, mutta tuomaristo antoi hänelle katsojien shokikisi hansokumaken sukelluksesta, julistaen vastustajan voittajaksi. Pertelson jäi tatamille ja valmentaja Jami meni katsomaan tuomiota kameroista, jolloin paljastui, ettei mitään sukellusta ollutkaan tapahtunut ja finaalia jatkettiin. Tässä kohtaa on pakko kiittää tuomaristoa upeasta suoraselkäisyydestä. Jatkoajalla Kristofer Pertelson onnistui heittämään vastustajansa valtavalla pystyseoinagella ja kruunautui Suomen mestariksi. 

Pertelsonin tunnelmat kisoista olivat selkeät: "Tuntuu hyvältä, ja tiesin koko ajan, että voitan. Olen vihdoin takaisin vuoden loukkaantumistauon jälkeen." 

Alle 18-vuotiaiden SM

Chikaran joukkueesta alle 18-vuotiaiden kilpailuissa nähtiin kaksi urheilijaa: Pihla Tuominen painoluokassa -63 kg ja Hugo Oiva -66 kg sarjassa. Tuominen astui tatamille kahdesti, mutta tällä palkinnoksi tuli kahden matsin jälkeen kokemusta. Chikaraa edustava Tukholmassa treenaava Hugo Oiva nappasi kaksi otteluvoittoa, joiden turvin pääsi isossa sarjassa pistesijalle 7.