Kilpajudo

Chikara on alkuvuosistaan lähtien tullut tunnetuksi kilpaseurana.

Chikara panostaa vahvasti nuorten judokoiden tavoitteelliseen valmennukseen ja kilpailuihin. Seura pyrkiin tukemaan nuorten osallistumista moniin hyviin ja tarkoituksenmukaisiin turnauksiin sekä valmennusleireihin.

Chikaraa voidaan pitää Suomen menestyneimpänä judoseurana, sillä onhan Chikaralla 10 voittettua joukkue -suomenmestaruutta sekä lukuisia SM-mitaleita. Chikaran Juha Salosen (7.dan) nimissä on myös edelleen kaikkien aikojen paras kansainvälinen kisamenestys. Juhalla on MM-pronssin ja Euroopan mestaruuden lisäksi tukku Suomen mestaruuksia ja hyviä arvokisasijoituksia vuosien varrelta.

Judon perustajan Jigoro Kanon yhtenä judon kolmesta harjoittelumotiivien perusteesta oli, että judon harjoittaja tulisi taitavaksi kilpailuissa. Kano painottikin sääntöjen puitteissa käytäviä judokilpailujen (shiai) merkitystä.

Judossa kilpaileminen voidaan aloittaa melko nopeasti jo peruskurssin jälkeen, kun ukemit opittu ja harrastajalla on halu lähteä kilpailuihin. Lasten ja nuorten kilpailusäännöt poikkeavat hieman aikuisten kilpailuista mm. otteluajan suhteen, myös käsilukot ja kuristukset ovat kiellettyjä. Kaikista judokoista ei tule huippukilpailijoita, mutta jokaisen judokan olisi hyvä käydä edes kerran elämässään kilpatatamilla kokeilemassa miltä kilpaileminen tuntuu.

Kilpailuissa menestyminen edellyttää judokalta monia eri ominaisuuksia, joita ei voi saavuttaa ilman kovaa harjoittelua niin tatamilla kuin sen ulkopuolellakin. Ottelemaan voi oppia vain ottelemalla ja ottelun voittamaan tekniikan ja taktiikan yhteensovittamisella, mutta menestymiseen tarvitaan ennen kaikkea halua.

"Tahto on voiton avain"