Matti Salonen


 

Matti "Tiikeri" Salonen on poissa

(1948-2018)

Matti Salonen kuoli pitkän sairauden murtamana Salon terveyskeskuksessa 2. huhtikuuta 2018. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Läheisten lisäksi Mattia jäi kaipaamaan laaja piiri judokoiden ja muiden ystävien parista.

Matti Salosta kutsuttiin judopiireissä Tiikeriksi, ilmeisesti sen takia, että hän oli värikäs persoona. Kaikki vanhemmat judokat muistavat Matin rohkean ottelutyylin ja todella kovaääniset taisteluhuudot.

Matti ei ollut äänessä pelkästään itse otellessaan, vaan hän osasi myös kannustaa seuratovereitaan ja ystäviään asiantuntevilla, äänekkäillä neuvoilla tatamin laidalta ja katsomosta.

Matin omat lempiheitot olivat sodetsurikomigoshi ja sasaetsurikomiashi, jotka hän teki näyttävästi kovan kiai-huudon höystäminä.

Matti Salosella oli judossa kolmannen asteen musta vyö, ja hän edusti elämänsä aikana kolmea seuraa: Tampereen Fusegia, Helsingin Chikaraa ja Someron Sobudoa. Parhaana kilpailuaikanaan Matti edusti Chikaraa, joten hänet tunnetaan parhaiten Chikaran miehenä.

Matin ominaisuuksiin kuului vahvan yhteishengen nostattaminen.

Hänet tunnettiin yli seurarajojen ihmisenä, joka osasi ottaa muut huomioon ja oli aina valmis auttamaan avun tarpeessa olevaa. Tämän saivat allekirjoittaneen lisäksi kokea lukuisat judotoverit ja muut ystävät.

Matti oli ammatiltaan arkkitehti, mutta hän ehti tekemään elämänsä aikana paljon muidenkin ammattialojen töitä. Tärkeimpänä harrastuksena ja intohimona Matille oli antiikkiesineiden keräily. Hänellä oli Salossa useita vuosia kaksi eri liiketilaa, joista toisessa myytiin antiikkia ja toisessa nykyaikaisia huonekaluja.

Samaan aikaan hän suunnitteli ja piirsi ahkerasti uusia taloja sekä teki korjaus- ja restaurointisuunnitelmia vanhoihin rakennuksiin.

Matti Salosen vaikutus judossa oli mittava niin tatamilla kuin tatamin ulkopuolella. Matti suunnitteli aikoinaan Kerman Saven tehtaat Heinävedelle ystävänsä Ilkka Paateron pyynnöstä. Myöhemmin Ilkka Paatero sponsoroi Matin veljeä Juha Pupu Salosta tämän pitkällä kilpailu-uralla ja lisäksi myös Judoliittoa vuosikymmenen ajan.

Matti teki monia muitakin käytännön järjestelyitä, joista monet judossa eteenpäin pyrkivät hyötyivät.

Vanhemmalla iällä Matti Tiikeri Salosesta tuli hänen omien sanojensa mukaan vain Matti. Mattina Matti ei enää huutanut kiaita eikä ollut kovaääninen. Hän oli aina positiivinen ja helposti lähestyttävä persoona.

Matti Salonen keskittyi ihmisten auttamiseen viimeisten parin vuosikymmenen ajan. Matin sydäntä lähimpänä oli päihdetyö, jota hän teki ilman palkkaa pelastaen monia ihmisiä ennenaikaiselta kuolemalta.

Matti Salonen on poissa, ikävä tulee.

Kiitollisuudella ystävyydestä

Seppo Myllylä
7.4.2018