Helge Majalainen in memoriam

17.6.2014

         

Helge Majalainen on poissa

1930-2014

 

Helge Majalainen oli monella tapaa erityinen ihminen. Esimerkiksi judomaailmaan hän ilmaantui vasta 33-vuotiaana. Helge kävi kurssit, saavutti dan-arvon ja voitti suomenmestaruuden. Kaikki tämä kuusikymmentäluvun pioneerihengessä.

Sydämeltään Helge oli suuri judoihminen. Hän ymmärsi itsensä kehittämisen sujuvan paremmin, jos yhteisökin kehittyy. Autoilijana leipänsä hankkivana judokana Helge pystyi joustamaan ”työajoissa” ja otti hoitaakseen kaiken eteen tulevan, oli kyse sitten pienistä tai isoista jutuista.

Niin siinä kävi. Chikaran toimisto oli vuosia Majalaisen autossa, kotia unohtamatta. Ei ollut kännyköitä eikä nettiä – asiat sovittiin dojolla, päätettiin ja sitten toimittiin. Helge johti ja valvoi.

Pikkuhiljaa Chikara alkoi voimistua uusien ikäpolvien saapuessa salille, joskus jopa oikein runsaslukuisina. Helge pääsi keskittymään nuorten motivointiin ja ohjaamiseen yli esteiden, edistymään judossa. Majalainen ymmärsi täydellisesti, että judokan kovin testi on kilpailu. Chikara on aina ollut avoin ottelumyönteiselle ilmapiirille. Ilman Majalaisen panosta vuosina jolloin seurassa tapahtui suuri sukupolven vaihdos, tuo tuli olisi päässyt sammumaan.

Vuosi 1975, Turku. Mestaruussarjan päätöskierros. Helgen kokoama ja johtama Chikara mukana voittokamppailussa. Tuo tapahtuma Suomen Turussa kuuluu edelleen kotimaisten judotapahtumien huippuihin. Majalaisen johtama joukkue voitti. Mukana olleilta se ei unohdu koskaan.

Reilun kahdenkymmenen vuoden harjoittelun seurauksena Majalainen joutui pikkuhiljaa antamaan judoharjoittelulle periksi. Niska- ja hartiaseudun vaivat alkoivat haitata liikaa työntekoa. Kunnostaan hän huolehti kuitenkin edelleen pitkiä matkoja kävellen ja hyödyntäen tehokkaasti Helsingin keskuspuiston välineitä. Turkuun muutettuaan Helge kävi kuukausittain Helsingissä. Tapaamiset alkoivat aina judokuulumisien vaihdolla ja päättyivät judokoille vietäviin terveisiin.

Viime vuosina erilaiset sairaudet alkoivat ottaa sidontaa Helgestä. Kunto vaihteli aikansa, kunnes tämä raskas suru-uutinen saavutti judoväen ympäri Suomen.

Nyt rinnassa painava suru muuttuu Helgeä muistellessa yhä enemmän ja enemmän kiitollisuudeksi, kunnioitukseksi ja arvostukseksi.

Hyvää ystävää ja mentoria kaivaten

Seppo Reivuo
Chikara