Raimo Heino

Raimo Heino 1934 – 2007

Judoliiton kunniapuheenjohtaja Raimo Heino on poissa

 1934 – 2007

Syksyn alkua synkensi tieto pitkän linjan kamppailu-urheilijan, insinööri Raimo Heinon menehtymisestä häntä vuosia vaivanneeseen sairauteen. Uutinen oli odotettu, mutta silti se hiljensi. Aina hyväntuulinen ystävä lähti.

Raimo Heino aloitti kamppailijan taipaleensa vuonna 1951 Helsingin Tarmon painisalilla lähinnä kreikkalais-roomalaisen painin harjoitteluun keskittyen. Hänestä tuli teknisesti taitava ja hyvän ottelusilmän omaava raskaan sarjan kilpailija. Heino ei koskaan kuulunut painoluokkansa vahvimpiin, mutta hän osasi taitavasti hyödyntää omaa kehoaan alaspäin suuntautuneessa käsikiepissään, joka useimmiten oli varsin hyvin ajoitettu. Käsikieppi olikin se ase, millä Heino raivasi tiensä SM-mitaleille niin painissa kuin 34–vuotiaana Tarmon judojaostossa Chikarassa aloittamassaan judossakin. 

Kilpaileminen ja huippu-urheilijaksi pääseminen eivät kuitenkaan olleet Heinon arvomaailman ykkösasioita. Kärjestä löytyivät opiskelu, työ ja ennen kaikkea perhe. Kielitaitoisena ja sosiaalisesti erittäin taitavana insinöörinä hän ensin loi hienon uran kansainvälisessä yrityksessä ja eläkkeelle jäätyään perusti vielä menestyvän oman yrityksen. Poikavuosien jälkeen paini ja sittemmin judo olivat hänelle sopivia kuntoilulajeja, juoksulenkeillä Heinoa ei juuri nähty. 

Omaa menestystä tärkeämpää urheilussa Heinolle oli aina toisten hyväksi tehtävä työ. Osaavana ja avuliaana ihmisenä hänet pyydettiin mukaan Tarmon vastuutehtäviin jo 1950-luvun lopulla, puheenjohtajaksi 1960-luvulla jne. Vastuullisia tehtäviä löytyi myös vuonna 1979 lakkautetusta TUK:sta ja tietysti myös Suomen Judoliitosta, jonka puheenjohtajana Raimo Heino toimi vuodet 1986 – 1993. Maamme koko urheiluelämään Heino piirsi kädenjälkeään Olympiakomitean valtuuskunnassa, jonka jäsen hän oli vuodet 1980 – 1995. Oma seura Tarmo ei jäänyt koskaan, vaan Heino kantoi Tarmon puheenjohtajan vastuuta vielä 1990-luvulla ja toimi seuran edustajana eri yhteyksissä aivan viime vuosiinsa saakka. 

Raimo Heinolle annettiin vastuuta urheilujohtajana kuudella vuosikymmenellä, miksi? Ehkäpä vastaus piilee siinä, että hän eli elämänsä judon ydinperiaatteen, pehmeän tien mukaisesti. Heino oli määrätietoinen ja aikaansaava ihminen, joka jaksoi ja osasi neuvotella sekä joustaa silloin kun oli sen aika. Raimo Heino eli niin kuin opetti, toivotaan hänelle pehmeää tietä jatkossakin. 

Turo Saarinen