Max Jensen
Max Jensen Memorial Cupin 1982 Juha Salonen, Chikara 1996-2000 kisaa ei järjestetty |
Max Jensen oli kiistatta yksi judon pioneereista Suomessa. Hän suoritti Väinö Haukan jälkeen toisena suomalaisena mustan vyön vuonna 1961 ja jakoi auliisti judotietouttaan paitsi tatamilla myös kirjojen muodossa. Jensen kirjoittikin ensimmäisen suomenkielisen judokirjan ”Judo – valkoisesta mustaan vyöhön” sekä myöhemmin vuonna 1973 kirjan ”Judon salaisuudet ja mustavyö”. Kilpailumenestystä Max Jensen saavutti Chikaran riveissä tuoden seuralle kolme suomenmestaruutta.
Max Jensen tunnettiin kovana ja armottomana harjoittelijana, joka vaati paljon paitsi itseltään myös muilta. Maxille ei aikainen herätys tai jouluaattokaan ollut syy treenien laiminlyömiseen. Tähän päivään saakka onkin jäänyt elämään Maxin toteamus: ” Mikäli sinulla on vaikeaa nousta aamulla kuuden aikaan lenkille, nouse viikon ajan jo viideltä, niin sen jälkeen kuuden aikaan lenkille lähtö tuntuu jo helpolta.”
Judon lisäksi Max Jensen on vaikuttanut merkittävästi myös muiden budolajien kehittymiseen maassamme. Jensen oli tutustunut ulkomailla karateen ja aloitti sen opettamisen Suomessa vuonna 1967. Hän on myös ensimmäisiä suomalaisia, joka kirjoitti aikidosta, vaikkei varsinaisesti tuonutkaan lajia Suomeen.
Jensenin judofilosofian mukaan vain taito ratkaisee eikä esimerkiksi ottelijoiden painoerolla ole merkitystä. Tämä ajatus mielessään lähtivät chikaralaiset ideoimaan avoimen luokan kilpailua 1980-luvun alkupuolella. Juha ”Pupu” Salonen, Seppo ”Jolo” Reivuo ja Kari ”Pappa” Johansson olivat puuhamiehinä, kun Max Jensen Memorial Cup vuonna 1982 ensimmäistä kertaa järjestettiin. Eikä kilpailun nimestä ollut epäselvyyttä; Pupun sanojen mukaan ”Jensen vaan yksinkertaisesti oli niin kova jätkä”!
Kautta aikojen Max Jensen Memorial Cup on tarjonnut yleisölle vauhdikkaita ja yllätyksellisiä otteluja. Alkuvuosina osallistujia oli 32, mutta myöhemmin määräksi on vakiintunut 16. Vuonna 2006 kilpailun historiassa käännettiin uusi lehti, kun mukana on ensimmäistä kertaa myös naisten sarja.
Teksti: Johanna Oikarinen
Lähteet:
Suomen Dan-Kollegio
Juha Salonen